Guštovi recepti

  • Prazniki
    06.12.2024 - O.v. 0 Komentarji
    Špinačna smrečica

    Sestavine:

    Mešanica špinače

    ● 2 ½ skodelice (75g) sveže špinače

    ● ⅓ skodelice (85g) rastlinskega mleka, segretega

    ● 1 žlica mešanih italijanskih zelišč

    ● 1 žlica posušenega česna v prahu ali samo več posušenih zelišč


    Testo:

    ● 2 - 2 ½ skodelice (250g - 310g) večnamenske ali krušne moke (začnite z manj in po potrebi dodajte več moke)

    ● ⅓ skodelice (85g) veganskega masla, sobne temperature

    ● 2 žlici (30g) limoninega soka

    ● 2 žlici (25g) granuliranega sladkorja

    ● 2 čajni žlički instant kvasa

    ● Žlica do dve, soli, če uporabljate nesoljeno maslo


    Premaz:

    ● 1 žlica veganskega masla

    ● 1 žlica svežih ali posušenih zelišč, kot so origano, rožmarin ali druga zelišča

     
    Postopek:

    Priprava mešanice špinače: Dodajte špinačo, toplo mleko, zelišča in začimbe v globoko skledo ter z mešalnikom zmešajte. Lahko uporabite tudi stojni mešalnik. Ker tekočine ni veliko, morate malo pobrati stranice mešalnika.

    Priprava testa: Dodajte mešanico špinače in vse druge sestavine testa v strojni mešalnik (s pritrdilom za testo) ali veliko skledo. Če uporabljate strojni mešalnik, gnetite testo 5-10 minut. Če mešate ročno, sestavine v skledi zmešajte z veliko leseno žlico. Testo prestavite na rahlo pomokano površino in gnetite, dokler ni gladko.

    Testo naj bo lepljivo, vendar se ne sme prijemati stranic sklede. Če je testo lepljivo, dodajte malo več moke in spet pregnetite. Če je testo pretrdo ali suho, dodajte malo mleka in spet pregnetite.

    Postavite testo v čisto skledo. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite na toplem 1-2 uri ali dokler se ne podvoji.

    Sestavljanje "Pull-Apart" kruha v obliki drevesa: Razdelite testo na 24 enakih delov. Vsak del oblikujte v gladko kroglico.

    Na velik pekač položite list papirja za peko.

    Kroglice testa razporedite v obliki božičnega drevesa (vključno z deblom drevesa) na pripravljenem pekaču. Med vsako kroglico pustite malo prostora, saj se bodo razširile.

    Pekač pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite, da "Pull-Apart" kruh v obliki drevesa počiva na toplem 1-2 uri ali dokler se testo spet ne dvigne.

    Pečenje in postrežba "Pull-Apart" kruha: Ko je kruh pripravljen za peko, segrejte pečico na 180°C.

    Kruh pecite 22-28 minut ali dokler površina ni enakomerno zlato rjava in strani vsake kroglice so videti pečene.

    V mikrovalovni pečici ali na štedilniku stopite maslo. Zmešajte ga z zelišči v majhni skledi. Masleno mešanico nanesite na kruh, ko je še topel.

     

    Opombe: Če uporabljate navaden kvas, ga predhodno zmešajte z 2 žlicama tople vode in ščepcem sladkorja. Počakajte, da začne peniti, nato ga uporabite v receptu.

    Preverite več
  • 09.01.2023 - Mimy nutbase 0 Komentarji
    Mangov posladek z Mimy.nutbase mandljevo osnovo

    Prazniki so nas okupirali z dobro hrano in čas je, da se vrnemo na stare tire. Vendar sladic vam ni potrebno spuščati iz svojega jedilnika - le pripravite zdrave! 

    Ta mangov posladek je odličen, da ga pripravite za svoje goste ta vikend in ne pozabite nabaviti Miny mandljeve osnove, ki da tej sladici piko na i! 
    Najdete ga v Trgovini Gušt. 

    Preverite več
  • 21.12.2022 - Leina kuhinja 0 Komentarji
    Vaniljeve smrečice

    Ti enostavni krhki vanilijevi piškotki, ki se kar topijo v ustih, so Božičkovi najljubši. Pa moji tudi. In sem prepričana, da bodo prav kmalu tudi tvoji.
    Sestavine:
    -400g moke
    -100g gustina
    -250g masla
    -120g sladkorja v prahu
    -2 jajci
    -1 jž vanilinega sladkorja z burbonsko vanilijo
    -1 čž vanilijeve paste
    -1 pecilni prašek

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Azijska solata

    Sestavine za solato:
    200g eko svedrčkov iz fižola mungo in zlatih lanenih semen znamke Pegan
    1/2 glave kitajskega zelja
    1/4 glave radiča
    1 sladki krompir
    1 korenček
    200g pečene hokaido buče
    pest praženih mandljev
    svež koriander ali peteršil
    sol, poper
    olivno olje
    Preliv:
    2 žlici sojine omake 
    2 žlici sezamovega olja
    4 žlice jabolčnega kisa
    majhen kos ingverja (opcijsko)

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Umešana jajčka s šparglji

    Sestavine: 
    ·        10 jajc

    ·        150g špargljev

    ·        2 mladi čebuli ali več

    ·       1 žlica olivnega olja


    DODATKI:
    650g hlebec kruha z drožmi iz moke manitoba (tip 0) od Mlinotesta
    2x kombuča z okusom kokosa od Gutsy
    1x domač namaz iz špargljev od dobrote Metka

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Riževa skleda

    Sestavine za kašo: 
    50g riževe kaše Naturmind
    250g mleka po izbiri
    1 žičko eritritola
    1 žlico marmelade aronije brez dodanega sladkorja
    DODATKI:
    1 žlička marmelade aronije
    1 kos bele čokolade brez sladkorja Torras
    kokosov čips
    sveže jagode
    meta
    kokosova skodelica

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Najboljša domača pica

    NAJBOJŠA DOMAČA PICA
    SESETAVINE ZA POOLISH:
    150ml vode
    3g suhega kvasa 
    3g medu
    150g moke mlinotest (tip 00 )
    SESTAVINE ZA TESTO:
    350ml vode
    150g soli
    650g moke mlinotest (tip 00)
    olivno olje po okusu
    DODATKI:
    pelati
    bivolja mocarela
    sveža bazilika
    origano

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    “MESNE” KROGLICE IZ MELANCANOV

    Sestavine za "mesne"Kroglice:
    1 srednje velik jajčevec
    1 čebula
    2 stroka česna
    200g gobic
    100g zmletih orehov
    sol, poper, domača vegeta, tilijan, bazilika in peteršilj (količine doziraj glede na tvoj okus)
    100g drobtin
    1 jajce
    DODATKI:
    posušen peteršilj
    špageti
    olivno olje 
    veganski ragu od Alla Luigi 

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Kruh z drožmi

    Sestavine:
    150g ržene moke
    350g bele moke manitoba (tip 0) Mlinotest

    340g postane vode
    10g soli
    150 gramov vzhajanih droži
    riževa moka za pomokanje (ali katerakoli brezglutenska)

    Preverite več
  • 10.11.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Cheesecake brez sladkorja

    Sestavine za piškotno dno: 
    ·        200g pepito keksov brez sladkorja

    ·        90g masla 

    ·        60g eritritola

    SESTAVINE ZA KREMO:
    ·        4 jajca
    ·        600g kremnega sira
    ·        200g kisle smetane
    ·        80g bele čokolade Torras brez sladkorja
    ·        50g eritritola
    ·        1 žličko vanilijevega ekstrakta
    ·        150g narezanih jagod
    DODATKI:
    ·      figova marmelada U&V
    ·        limetina lupinica
    ·        kokos
    ·        nastrgana bela čokolada Torras brez sladkorja
    ·        pekač za peko torte premera 23cm 

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Neja Gril 0 Komentarji
    Veganski/ brezmesni bolognese

    Sestavine: 
    ·        1 čebula

    ·        2 srednje velika korenčka (naribana)

    ·        75g orehovih jederc kot doma

    ·        3 jedilne žlice olivnega olja

    ·        100 g eko rdeče leče

    ·        200g navadnega tofuja (lahko tudi izpustimo)

    ·        1 dcl suhega rdečega vina (opcijsko)

    ·        500 ml paradižnikove omake oz šalše

    ·        3 jedilne žlice paradižnikovega koncentrata

    ·        500 ml vode 

    TESTENINE:

    300g testenin iz čičierikine moke Gabaroni.si
    ZAČIMBE:

    2 žlički soli
    2 žlici tamari ali sojine omake
    1/2 žličke kajenskega popra
    2 žlički česna v prahu
    1/2 žličke kumine
    1/2 žličke bazilike
    1 žlička rdeče paprike 
    1/4 žličke muškatnega oreščka

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Sandra Salihović 0 Komentarji
    Solata s kvinojinimi peresniki in vege polpeti

    SESTAVINE

    Mešanica za vege polpete
    Eko peresniki iz bele kvinoje in zlatih lanenih semen
    solata po izbiri + rukola
    češnjev paradižnik
    korenje
    bučno olje
    sol, limona
     

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Sandra Salihović 0 Komentarji
    Prosena kaša z jagodami

    Sestavine

    4 žlice prosene kaše
    Mandljevo ali drugo mleko po izbiri
    Ščepec soli
    Cimet
    Jagode
    Mango
    Pecan orehi

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Sandra Salihović 0 Komentarji
    Mango curry s čudežnim rižem in rdečo lečo

    Sestavine


    Za curry

    olivno in sončnično olje
    čebula
    olupljeni pelati
    začimbe: indijski curry, kurkuma, kumina, cimet, ingver v prahu (ali svež), garam masala, muškatni orešček, sol, poper
    mango
    zelenjava: korenje, cvetača brokoli, rdeča paprika
    gosto kokosovo mleko
    Priloga

    čudežni riž
    rdeča leča

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Sandra Salihović 0 Komentarji
    Kamutov šmorn

    Sestavine

     

    130 g khorosan (kamutove) moke
    1 žlica vanilijevih proteinov ali shake-a (lahko izpustiš in povečaš količino moke)
    1 žlica kokosovega sladkorja + 1 žlica navadnega sladkorja
    Ščep himalajske soli
    1 ravna žlička vinskega kamna
    Cimet po okusu
    1 jajce
    75 g radenske
    160 g rastlinskega mleka – jaz sem uporabila mandelj-kokos
    Brusnice namočene v rumu – količina po želji
     

    Dodatek: marmelada z okusom breskve ali kivija

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Sandra Salihović 0 Komentarji
    Gabaroni s kaponato

    Sestavine

    Pšenični gabaroni
    Omaka kaponata
    Česen
    Datljevi paradižniki
    Pinjole
    Parmezan
    Rukola
    Olivno olje

    Preverite več
  • 21.07.2021 - Iza Logar 0 Komentarji
    Bučkini polpeti

    Bučkini polpeti po receptu Ize Logar

    Preverite več