17.07.2025 od Matic Rutar 0 Komentarji
* ČOKOLADNE PRESTICE *
Slastne čokoladne preste za vsako priložnost
Za testo:
450 g bele moke
3 dl mleka
7 g suhega kvasa
2 žlici sladkorja
50 g masla
Žlička soli
Raztopina:
1,5 l vrele vode
5 žlic jedilne sode bikarbone
Sladkor za posip
Maslo za premaz
Postopek:
V mlačno mleko dodamo kvas in sladkor ter pustimo 10 do 15 minut.
Moki dodamo, kvasec, maslo, sol in seveda čokoladne kapljice.
Mešamo/gnetemo v kuhinjskem robotu vsaj 10 minut.
Testo mora biti mehko in ne presuho. Ne dodajamo preveč moke.
Testo raje premažemo s stopljenim maslom ali oljem. Prav tako naoljimo posodo v kateri bo testo počivalo/vzhajalo približno 30 minut.
Posodo prekrijemo s plastično folijo in jo postavimo nekam na toplo.
Vzhajano testo preložimo na malo pomaščeno podlago in ga razrežemo na 12 delov.
Vsak košček testa z dlanmi razvaljamo/raztegnemo v podolgovato obliko, dolgo cca 60-70 cm.
Iz testa oblikujemo presto, ki jo za cca. 5 sekund pomočimo v raztopino vrele vode in sode bikarbone. Pomagamo si z luknjasto lopatko. Presta mora biti cela potopljena v raztopini.
Mokro presto postavimo za sekundo na brisačko, ki bo popivnala odvečno vodo s testa in nato jo položimo na peki papir.
Pred pečenjem prestice potresemo s sladkorjem.
Preste pečemo na 200 stopinj, 10 – 12 minut (odvisno od pečice – priporočam opazovanje!) oz. tako dolgo, da so temno rumenkaste barve.
Nato jih še vroče premažemo z maslom.
Komentarji
Oddajte komentar