* ČOKOLADNE PRESTICE *

Slastne čokoladne preste za vsako priložnost

Za testo:

450 g bele moke

3 dl mleka

7 g suhega kvasa

2 žlici sladkorja

50 g masla

Žlička soli

čokoladne kapljice BAM

Raztopina:

1,5 l vrele vode

5 žlic jedilne sode bikarbone

Sladkor za posip

Maslo za premaz

Postopek:

V mlačno mleko dodamo kvas in sladkor ter pustimo 10 do 15 minut.

Moki dodamo, kvasec, maslo, sol in seveda čokoladne kapljice.

Mešamo/gnetemo v kuhinjskem robotu vsaj 10 minut.

Testo mora biti mehko in ne presuho. Ne dodajamo preveč moke.

Testo raje premažemo s stopljenim maslom ali oljem. Prav tako naoljimo posodo v kateri bo testo počivalo/vzhajalo približno 30 minut.

Posodo prekrijemo s plastično folijo in jo postavimo nekam na toplo.

Vzhajano testo preložimo na malo pomaščeno podlago in ga razrežemo na 12 delov.

Vsak košček testa z dlanmi razvaljamo/raztegnemo v podolgovato obliko, dolgo cca 60-70 cm.

Iz testa oblikujemo presto, ki jo za cca. 5 sekund pomočimo v raztopino vrele vode in sode bikarbone. Pomagamo si z luknjasto lopatko. Presta mora biti cela potopljena v raztopini.

Mokro presto postavimo za sekundo na brisačko, ki bo popivnala odvečno vodo s testa in nato jo položimo na peki papir.

Pred pečenjem prestice potresemo s sladkorjem.

Preste pečemo na 200 stopinj, 10 – 12 minut (odvisno od pečice – priporočam opazovanje!) oz. tako dolgo, da so temno rumenkaste barve.

Nato jih še vroče premažemo z maslom. 

0
Feed

Oddajte komentar