Kruh z drožmi

Sestavine:
150g ržene moke
350g bele moke manitoba (tip 0) Mlinotest

340g postane vode
10g soli
150 gramov vzhajanih droži
riževa moka za pomokanje (ali katerakoli brezglutenska)

Priprava:
Pripravo kruha začnemo z avtolizo testa, kar pomeni da v veliko posodo stresemo moko in vodo ter ju premešamo ravno toliko, da se dobro povežeta. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut.
Nato v posodo dodamo aktivne droži, ki jih s prsti nežmo vtremo v testo. 
Nato sledi 10 minut gnetenja (testo se bo lepilo vendar naj vas to ne prestraši, samo pogumno nadaljujte).
Testo neprodušno pokrijemo in ga pustimo stati 10minut.
Po 10 minutah testu dodamo sol in ponovno gnetemo 10 minut.
Nato v naslednjih dveh urah naredimo 4 serije potegov in prepogibov. 
Po dveh urah pa pustimo testo na sobni temperaturi vzhajat še naslednjih 4-5 ur ali dokler testo ne podvoji svoje velikosti.
Po tem času je potrebno oblikovat hlebček. To storimo tako, da testo zvrnemo na nepomokano površino in oblikujemo svoj hlebec.
Ko hlebec ali štruco dokončno oblikujemo, ga damo v vzhajalno košarico v katero položimo čisto krpo, smo jo prej pomokali z riževo moko in neprodušno zapremo ter postavimo v hladilnik vzhajat čez noč.
Naslednji dan je čas, da spečemo kruh. Pred peko pečico segrejemo na 220 stopinj. Če tako kot jaz, uporabljate posodo s pokrovom za peko, priporočam, da jo segrejemo skupaj s pečico.
Preden gre testo v pečico rada zarežem svoj hlebec in tako določim, kjer bo ob peki testo popokalo. Najraje zarežem svoj hlebec po eni strani z ravno čtro ter po drugi strani z listki (nastane vzorec, kot ga vidimo na sliki).
Kruh pečemo prvih 20 minut v pokriti posodi in nato znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo kruh nadaljnih 20 minut brez pokrova.
Kruh hladimo na stojalu z rešetkami vsaj 30 minut preden v njega tudi zarežemo (preverjeno najtežji del).

0
Feed

Oddajte komentar