Najboljša domača pica

NAJBOJŠA DOMAČA PICA
SESETAVINE ZA POOLISH:
150ml vode
3g suhega kvasa 
3g medu
150g moke mlinotest (tip 00 )
SESTAVINE ZA TESTO:
350ml vode
150g soli
650g moke mlinotest (tip 00)
olivno olje po okusu
DODATKI:
pelati
bivolja mocarela
sveža bazilika
origano

Priprava:
1. PRIPRAVA POOLISHA: Vzamemo plastično posodo in v njej skupaj zmešamo vodo, kvas in med. Dodamo moko in dobro premešamo, da dobimo gladko in nekoliko tekoče testo. Posodo zapremo s pokrovom in pustimo stati eno uro na sobni temperaturi in nato še 16 -24 ur v hladilniku. V tem času bo testo fermentiralo.  

2. PRIPRAVA TESTA: Tokrat vzememo še večjo posodo in vanjo najprej nalijemo vodo, nato dodamo fermentirano testo ali poolish in ga z lopatko dobro premešamo do gladkega. Nato dodamo polovico moke, z lopatico ponovno mešamo, dodamo sol in preostalo moko. Sestavine še zadnjič dobro premešamo, da se združijo in ko dobimo grobo testo, ga zvrnemo na delovno površino ter začnemo z gnetenjem z rokami. To delamo tako, da ga z obema rokama zajamemo s strani, nato pa ga z desno dlanjo potisnemo navzdol proti sredini. Ko dobimo mehko, a še vedno precej lepljivo testo, prenehamo z gnetenjem. Testo pokrijemo s posodo in pustimo, da počiva 15 minut. 

3. OBLIKOVANJE HLEBČKOV: Po 15 minutah je čas, da z naoljenimi rokami in spatulo oblikujemo testo v hlebček. Hlebček prenesemo v naoljeno posodo, pokrijemo in pustimo 30 minut na sobni temperaturi. Po 30-ih minutah hlebec razdelimo na 5 hlebčkov in jih oblikujemo tako, da je vrh testa vedno na vrhu. Hlebčke zložimo na pomokan globok pekač, jih po vrhu namažemo z olivnim oljem in vse skupaj zavijemo s folijo za živila. Hlebčke nato 2 ure vzhajajmo na sobni temperaturi.

4. OBLIKOVANJE PICE in peka: Hlebčke povaljamo jih v moki in jih z nečnimi potegi raztegnemo od sredine navzven. Rob na rahlo premažemo z olivnim oljem. Namažemo s pelati in zapečemo do zlate barve (čas peke je močno odvisen od same zmogljivsti pečice, v moji traja okoli 4 minute brez glinene plošče). Vzamemo iz pečice in dodamo še ostale sestavine in spečemo do konca.

Pa dober tek!

 

0
Feed

Oddajte komentar