Mango curry s čudežnim rižem in rdečo lečo

Sestavine


Za curry

olivno in sončnično olje
čebula
olupljeni pelati
začimbe: indijski curry, kurkuma, kumina, cimet, ingver v prahu (ali svež), garam masala, muškatni orešček, sol, poper
mango
zelenjava: korenje, cvetača brokoli, rdeča paprika
gosto kokosovo mleko
Priloga

čudežni riž
rdeča leča

Priprava

 

Najprej skuhamo rdečo lečo. Dobro speremo in kuhamo približno 8 minut skupaj z lovorjevim listom in nekaj kapljic limoninega soka. To prepreči, da nas leča napenja. Rahlo solimo proti koncu kuhanja.

 

Za curry najprej operemo in pripravimo zelenjavo. Nasekljamo čebulo in jo pražimo na mešanici olivnega in sončničnega olja na majhni temperaturi.
Vmes naredimo mešanico začimb. V posodico damo 1 žličko curryja, slabe pol žličke kurkume, 1/3 žličke kumine, nekaj cimeta, ingverja, garam masale in muškatnega oreščka. Dodamo 5 žlic vode ter zmešamo v pasto. Dodamo prepraženi čebuli in pražimo minuto. Ko se začne gostit, spet dodamo 0,5 dcl vode. To ponovimo 2x.
Vmes sesekljamo 3 žlice olupljenih pelatov ter jih skupaj še s nekaj žlicami paradižnikovega soka dodamo čebuli in začimbam. Mešamo in pražimo.
Čez kakšno minuto dodamo še narezano korenje in slabo polovico manga, narezanega na koščke. Nekaj ga pustimo za konec, ko ga na ponvi hitro popražimo skupaj z rdečo papriko.

 

Čez 3 minute zalijemo s 3 dcl kokosovega mleka iz pločevinke. Ko zavre, dodamo še nacvetkano cvetačo, kuhamo približno tri minute nato dodamo še brokoli. Vse skupaj solimo in kuhamo 5 minut.
Odstavimo in skupaj z malo tekočine poberemo ven mango, nekaj cvetkov cvetače in nekaj korenja. V posodici s paličnim mešalnikom to zmiksamo, da dobimo bolj gosto omako, katero vrnemo nazaj v posodo, dodamo še nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka, popramo ter dobro premešamo.

Papriko in nekaj manga na hitro prepražimo v ponvi ter dodamo curryju. Premešamo, preverimo okuse. Če vse štima, odstavimo curry na stran da počiva, vmes, ko pripravimo še čudežni riž.

Slednjega pripravimo po navodilih, ki so napisani na embalaži.
Ko serviramo, rižu lahko primešamo lečo. Dodamo še željeno količino curryja.

 

Pripravila – Sandra, Mavrica Okusov

0
Feed

Oddajte komentar