PRI ENKRATNEM NAKUPU NAD 50€, VAM KRIJEMO STROŠKE DOSTAVE!

Eko zvezdnati janež 25g oreh

Ni na zalogi

2,49 €

Količina -
Ni na zalogi
+

Zvezdasti janež je v božični kuhinji dobesedno obvezen - če ne zaradi vonja in arome pa vsaj zaradi priljubljene praznične oblike plodov.

Zvezdasti janež poeg praznične oblike odlikuje močna aroma. Pozimi po njem diši pogosteje, saj ga poleg cimeta dajemo v kuhano vino, čaje in vroč jabolčni sok, zaradi njegove oblike pa ga v prazničnem času ob koncu leta radi uporabljajo tudi cvetličarji za božučne in novoletne aranžmaje.

V Evropi ga uporabljamo predvsem za sladke jedi, Francozi z zvezdastim janežem pripravljajo priljubljena aperitiva pastis in anisette, v evropski in severnoameriški kuhinji ga uporabljajo predvsem za vkuhavanje sadja, za pripravo sladic, ponekod tudi za obogatitev sladkastega okusa korenaste zelenjave, buč in pora. V živilski in farmacevtski industriji pa zvezdasti janež uporabljajo tudi za odišavljanje žvečilnih gumijev in sirupov.

Kitajci ga dodajajo sojini omaki in z njim pripravljajo prašek petih začimb, priljubljeno začimbno mešanico, ki jo najdemo tudi pri nas Vietnamci pa ga dajejo v juhe, dušene in druge jedi, ki se kuhajo počasi.

Vonj in okus zvezdastega janeža se dobro dopolnjujeta s cimetom, citronelo, česnom, čilijem, ingverjem, semeni komarčka in koriandra, sečuanskim poprom, sojino omako in lupino različnih agrumov.//http://druzina.enaa.com/